Puree z kalafiora z jarmużem

Puree z kalafiora z jarmużem

Dziś przedstawiam kolejny pomysł pomysł na znakomity zamiennik do dań głównych z moim ostatnim odkryciem –  jarmużem. Lekkie i bardzo zdrowe puree z kalafiora z parmezanem i śmietanką, z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem jarmużu. Danie szybkie, łatwe i z mnóstwem witamin, pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for English

Zdjęcie - Puree z kalfaiora z jarmużem / Cauliflower kale puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puree z kalfaiora z jarmużem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duży kalafior, posiekany na małe różyczki
  • 2 duże garści jarmużu, bez twardych łodyg, drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Umieść kalafior w dużym garnku, zalej wodą tak by był nią przykryty, doprowadź do wrzenia pod przykryciem i gotuj do miękkości, ok 15 minut.
  2. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć jarmuż wraz z czosnkiem i 1/4 łyżeczki soli i podsmaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Gdy jarmuż zmięknie, zdejmij patelnię z ognia.
  3. Ugotowany kalafior zmiksuj blenderem na gładkie puree.
  4. Dodaj do puree jarmuż, parmezan i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Puree z kalfaiora z jarmużem / Cauliflower kale puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cauliflower kale puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 large head of cauliflower, chopped
  • 2 big handfuls kale, without ribs, chopped
  • 1 clove garlic, minced
  • salt and pepper
  • 3 tbsp double cream
  • 2 tbsp grated parmesan cheese

Preparation:

  1. In a large pot, bring the cauliflower to a boil and cook until it is very soft, about 15 minutes.
  2. Heat a large pan with 1 tbsp of oil and saute the chopped kale, garlic, and 1/4 teaspoon salt on medium high heat for 2-3 minutes. Once the kale has wilted remove it from the heat.
  3. Puree the cauliflower using hand blender until it is smooth.
  4. Add kale mixture, cream and parmesan cheese to the cauliflower puree and stir together. Season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Puree z kalfaiora z jarmużem / Cauliflower kale puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów