Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym

Smaczne pulpeciki w pieczarkowym sosie polecają się dziś na obiad. Wystarczy dogotować do nich ziemniaczki/ryż/makaron/kaszę, czyli to co kto lubi i pyszny, domowy posiłek gotowy :)

Zdjęcie - Pulpety w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 4 porcje:
Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 3-4 łyżki suchej kaszy manny
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • mąka do obtoczenia pulpetów
Sos:
  • ok. 1 litra wody
  • ok. 250 g pieczarek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • natka pietruszki


Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, kaszę mannę, jajko oraz przyprawę, całość wyrobić na gładką masę. Z masy ulepić nieduże pulpeciki, obtoczyć je w mące i podsmażyć z każdej strony na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
W garnku lub większym rondlu zagotować wodę, na wrzącą wrzucić podsmażone pulpety i pokrojone w plasterki pieczarki, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. pół godziny. Po tym czasie do śmietany dodać kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać i delikatnie przelać ją do garnka. Doprawić, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę (można zagęścić sos mąką). Przed podaniem pulpeciki posypać posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Pulpety w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów