Ptysie z bitą śmietaną i malinami

Ptysie z bitą śmietaną i malinami

Zdjęcie - Ptysie z bitą śmietaną i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Walentynki już niedługo! Warto pomyśleć o czymś słodkim, romantycznym, lekkim… może słodkie ptysie nadziewane bitą śmietanką, podane z malinami. Jak Wam się podoba taki zestaw?

Zdjęcie - Ptysie z bitą śmietaną i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja moje ptysie uformowałam w podłużny kształt eklerków, ale możecie upiec jednak też klasyczne, okrągłe ptysie.

Zdjęcie - Ptysie z bitą śmietaną i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście możecie dodać do środka też inne owoce (np. truskawki), a całość oblać polewą czekoladową. Żadna Walentynka nie będzie na taki zestaw narzekać!

Zdjęcie - Ptysie z bitą śmietaną i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

****

Inne walentynkowe przepisy znajdziecie pod TYM LINKIEM, smacznego! <3

****

Składniki:
  • ciasto:
  • mleko - 1/2 szklanki
  • woda - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki, roztopione
  • jajko - 2 szt
  • nadzienie:
  • śmietanka kremówka - 1 szklanka
  • cukier puder - 1-2 łyżki + do posypania wierzchu
  • owoce - np. świeże maliny
Przygotowanie:

Przygotuj ciasto zaparzane: w rondelku zagotuj mleko z wodą i  dodatkiem cukru, rozpuszczonego masła i soli. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mąkę i wymieszaj (np. silikonową łopatką lub drewnianą łyżką) na gładkie ciasto. Cały czas gotując mieszaj ciasto, aż uformuje się w zbita porcję i zacznie odchodzić od brzegów. Lekko ostudź.

Ciasto przełóż do miski. Miksuj. W trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, aż ciasto stanie się rzadsze i ostygnie.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego tylką (końcówką) z „gwiazdką”. Nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ok. 10-12 cm porcje ciasta.

Wstaw do piekarnika nagranego do 200 oC, piecz ok. 20 minut, aż ciasto zupełnie „wyschnie”  i się zezłoci. Ostudź.

Porcje ciasta przekrój wzdłuż. Do środka nałóż porcję śmietanki obitej z cukrem pudrem i świeże owoce, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Oprósz cukrem pudrem.

Kategorie przepisów