Pstrąg pieczony z pesto

Pstrąg pieczony z pesto

tradycyjnie poniedziałkowy przepis raczej nie wymaga przemęczenia się. Pstrąg jest bardzo wdzięczną rybą jeśli chodzi o przyjmowanie aromatów, co pokazywałam nacierając go szałwią, faszerując czosnkiem i owijając w boczek lub w drugiej wersji nadziewając natką i skórką cytrynową. Do tego błyskawicznie się piecze. Same zalety :D

Zdjęcie - pstrąg pieczony z pesto - kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pieczony pstrąg z pesto z bazylii

  • 2 pstrągi,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki pesto z bazylii,
  • sól, pieprz

Sprawione pstrągi natrzyj solą i pieprzem i odstaw na kilka godzin. Sparzoną cytrynę przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Jeden bok pstrąga natnij ukośnie w 3-4 miejscach i tyle ile nacięć tyle pozostaw kawałków cytryny. Pozostałą cytrynę włóż do brzucha ryby i na ich powierzchni rozsmaruj pesto. Pozostawione kawałki cytryny wsuń w nacięcia. Rybę ułóż na blasze i piecz 30 minut w 180 st.C

Kategorie przepisów