Przecier pomidorowy w słoikach

Przecier pomidorowy w słoikach

Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają.A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa.Oczywiście przygotowywując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z pomidorów. Ale można go przecież przygotować samemu.Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki:

  • 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżeczki soli

Pomidory umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając.Około 15-25 minut. Teraz pora na tę najmniej przyjemną część.Masę należy przetrzeć przez sito.Pozbywamy się wtedy również niechcianych pestek.

Tak uzyskany przecier - posoliłam i zagotowałam.


Gorący - wlewałam do słoików... i już.Stawiałam je odwrotnie do wystygnięcia. A potem gdy najdzie nas ochota na pyszną zupkę pomidorową... wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów. Smacznego!

Kategorie przepisów