Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny

Choć receptury chleba są podobne, każda ręka smakuje inaczej.....
Żeby narodził się pyszny, rumiany bochenek, wystarczą mąka i sól, niestety jednak pod postacią pieczywa często kryją się produkty nafaszerowane chemią, zachęcam Was zatem do własnych wypieków, wymagana jest jedynie cierpliwość i zastosowanie się do kilku zasad. - Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna. - Mąkę zawsze mieszamy z solą, nie dodajemy soli bezpośrednio do drożdży - Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania - Woda, której używamy do wypieku powinna mieć temperaturę ok 45 stopni - Ciasto na drożdżach najlepiej wyrasta w temperaturze 26-30 stopni - Formując bochenek nacinamy go aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia - Bochenki zanim trafią do pieca muszą koniecznie podrosnąć - Piekarnik dobrze nagrzewamy - Aby uzyskać chrupiącą skórkę konieczne jest zaparowanie piekarnika, należy bardzo dokładnie spryskać go wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość następnie czerstwieją i nadają się na tosty, pudding chlebowe czy bułkę tartą

Zdjęcie - Prosty chleb pszenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki Czas przygotowania: 4 h

600 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
400 ml letniej wody

Przygotowanie:


1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta, lub wyrabiamy drewnianą łyżką 2. Kiedy masa będzie jednolita, wykładamy masę na blat i zagniatamy kilkakrotnie, rozciągając od siebie i składając, proces powinien potrwac ok 10 min, wyrobione ciasto przekładamy do miski, wysypanej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce 3. Po tym czasie zagniatamy ciasto, formujemy okrągły lub podłużny bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bardzo ostrym nożem nacinamy bochenek na krzyż i odstawiamy na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli w niego zastukamy



Zdjęcie - Prosty chleb pszenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Prosty chleb pszenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Prosty chleb pszenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Prosty chleb pszenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Prosty chleb pszenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów