Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami

Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami

Zdjęcie - Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielką słabość do kruchych, maślanych ciasteczek. Te są naprawdę łatwe w przygotowaniu (nie ubrudziłam nawet miksera:), do tego nie trzeba ich nawet wykrawać. Wystarczy ciasto uformować na kształt … wałka, bagietki, kiełbaski? :) , następnie schłodzić i pokroić na plasterki, które od razu mają kształt ciasteczek.

Zdjęcie - Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ musimy pokroić pełne orzechów schłodzone ciasto na krążki, warto pistacje i migdały zalać ciepłą wodą i odstawić na kwadrans, przed dodaniem do ciasta. Dzięki temu wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie.

Zdjęcie - Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście, do przepisu wykorzystujemy pistacje niesolone, ale z powodzeniem zastąpić je można całymi migdałami, orzechami włoskimi czy laskowymi.

Zdjęcie - Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka nie są zbyt słodkie, postanowiłam podać je dodatkowo polane odrobiną gorzkiej czekolady. W takim zestawieniu są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy :)

Składniki:
  • masło - 120 g
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • orzechy - 1 szklanka (u mnie mix pistacji i płatków migdałowych)
  • czekolada gorzka - opcjonalnie, do polania gotowych ciasteczek
Przygotowanie:

Orzechy namocz przez kwadrans (do 30 minut) w ciepłej wodzie, po czym dokładnie osusz.

Masło utrzyj z cukrem na gładką masę (może być mikserem lub silikonową łopatką). Dodaj jajko, sól i mąkę. Połącz.

Dodaj orzechy i uformuj ciasto w kulę.

Przełóż ciasto na spory kawałek folii spożywczej i uformuj na kształt „bagietki” o średnicy ok. 8 cm. Szczelnie owiń ciasto folią i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Po tym czasie, gdy ciasto będzie twarde, wyjmij je z folii i pokrój na plastry o szerokości ok. cm (to będzie grubość naszych ciasteczek).

Krążki ciasta ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do lekkiego zarumieniania przez ok. 12 minut.

Ostudzone ciasteczka możesz opcjonalnie ozdobić paseczkami z roztopionej czekolady i posypać posiekanymi orzeszkami.

Kategorie przepisów