Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej

Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej
Zdjęcie - Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChrupiące kuleczki z ekspandowanej kaszy jaglanej, sklejone masą z suszonych daktyli, będą fantastyczną przekąską dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Namoczone daktyle miksuję z dodatkiem tahini lub masła orzechowego. Powstaje gładka, dość słodka masa, która świetnie się nadaje do łącznia kaszy ekspandowanej. Polecam bardzo dla małych i dużych łasuchów ?

Zdjęcie - Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 130 g. ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1 i 1/2 łyżka tahini ( opcjonalnie masło orzechowe )
Daktyle zalewam wrzątkiem i zostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam, daję do pojemnika małego blendera, dodaję tahini. Wszystko miksuję na gładką masę. Do miseczki wsypuję ekspandowaną kaszę, dodaję masę daktylową. Wszystko dokładnie mieszam w dłoniach. Z gotowej masy, odrywam małe kawałki i formuję większe kuleczki. Kuleczki można dać do lodówki do schłodzenia. Smaczne, zdrowe i proste ? Smacznego ?

Zdjęcie - Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów