Powidła truskawkowe

Powidła truskawkowe

Sezon truskawkowy w pełni, więc żal byłoby nie wykorzystać okazji do zrobienia przetworów.

Moja mama dawno temu robiła powidła z truskawek. Bardzo je lubiłam, smakowały mi wtedy o wiele bardziej niż te tradycyjne, śliwkowe. Postanowiłam przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i zrobiłam kilka słoiczków pysznych powideł :)

przepis mojej mamy :)

 

Zdjęcie - Powidła truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 4 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru (opcjonalnie)

 

Truskawki umyć, a następnie oberwać szypułki.

Owoce rozgnieść i wrzucić do szerokiego, niskiego garnka o grubym dnie. Postawić na ogniu,  rozgotować (truskawki podczas gotowania puszczają sporo soku), a gdy sok nieco odparuje, zmniejszyć ogień do minimum i gotować tak długo, aż masa zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszać - im gęstsza staje się masa owocowa, tym częściej mieszać.

Gdy powidła staną się gęste (podczas mieszania spadają płatami z łyżki), dodać cukier, wymieszać i jeszcze trochę pogotować.

Gorące powidła przełożyć do umytych, wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 15 minut.

 

uwagi:

- smażenie można rozłożyć sobie na kilka dni - codziennie po trochę. Swoje powidła smażyłam wczoraj przez ok. 5 godzin, a dzisiaj jeszcze przez ok. 3,5 godziny

- jeżeli truskawki są słodkie, można zmniejszyć ilość cukru lub nie dodawać go wcale. Moje były dość kwaśne, więc stąd aż szklanka cukru

 

Zdjęcie - Powidła truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów