Potrawka curry z kurczakiem

Potrawka curry z kurczakiem

Szybka, lekko ostra potrawka z kurczakiem i roślinami strączkowymi, w kremowym sosie curry z mleczkiem kokosowym. Jest bardzo pożywna i wartościowa odżywczo. Orientalne potrawki curry, za każdym razem zaskakują innym smakiem, w zależności od tego jakich użyjemy przypraw. To miła odmiana, po tradycyjnych daniach. Polecam serdecznie ?

Zdjęcie - Potrawka curry z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 2 porcje

  • 1 filet kurczaka pokrojony na małe kawałki
  • szklanka fasolki szparagowej mrożonej
  • puszka gotowanej cieciorki
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 250 ml. mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżki curry w proszku lub płaska łyżka pasty curry
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • olej roślinny do smażenia lub masło klarowane

Na dużej patelni, podgrzej olej lub masło klarowane. Dodaj papryczkę, czosnek i pastę curry lub proszek curry. Całość chwilę podgrzewaj mieszając.

Filety otocz w mące kukurydzianej, daj na patelnię. Kurczaka smaż na rumiano z każdej strony, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj marchewkę i fasolkę, wszystko pomieszaj i ponownie smaż, do czasu, kiedy warzywa lekko zmiękną.

Dodaj cieciorkę i mleczko kokosowe. Całość gotuj na małym ogniu, do czasu, kiedy sos lekko się zredukuje. Na końcu dodaj sok z limonki.

Gotowa potrawka smakuje z ryżem lub z indyjskim chlebkiem naan ? Smacznego ?

Zdjęcie - Potrawka curry z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów