Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

              Mocno czekoladowe ciasteczka w cukrowej skorupce - idealne dla wielbicieli czekolady. Już dawno chciałam je zrobić, ale ciągle coś mi przeszkadzało - a to czekolady zabrakło, a to mikser się zepsuł - ale w końcu się udało. Małe, na jeden kęs - wystarczy zjeść kilka, żeby zaspokoić zapotrzebowanie na czekoladę :-)

Korzystałam z przepisu  Bajaderki podanego przez Bukę na forum cincin

Zdjęcie - Popękane ciasteczka czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 225 g pokruszonej czekolady deserowej [ u mnie gorzka ]
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii [ u mnie aromat waniliowy ]
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki

do obtoczenia :

  • 1 szklanka cukru pudru

 

      Czekoladę rozpuścić z masłem w małym rondelku [ ja zrobiłam to w kapieli wodnej ] . Lekko schłodzić.

      Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Wymieszać z masą czekoladową. Dodać proszek do pieczenia , sól i na końcu mąkę , dobrze wymieszać . Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny albo na całą noc [ u mnie mnie masa siedziała w lodówce przez noc ].

      Rozgrzać piekarnik do 165°C . Cukier puder wsypać do płaskiego naczynia ( np. na talerz ). Nabierać porcje ciasta łyżeczką do herbaty, formować małe kuleczki, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10-12 minut. Podczas pieczenia ciasteczka lekko urosną i popękają.

     Po upieczeniu ostudzić na drucianej kratce ( ostrożnie zdejmowć z blachy, bo są dość miękkie - po ostudzeniu trochę stwardnieją ). Z podanych proporcji wyszło mi około 95 ciasteczek.

Zdjęcie - Popękane ciasteczka czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

      

 

Kategorie przepisów