Pomidorowe bajgle

Pomidorowe bajgle

Zdjęcie - Pomidorowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam bajgle! Nie tylko ze względu na charakterystyczną uroczą dziurkę w środku, ale także za błyszczącą, chrupiącą skórkę. Uzyskujemy wrzucając przed pieczeniem bajgle do wrzącej i posłodzonej wody. Tym razem zapraszam do spróbowania przepisu na bajgle pomidorowe, w końcu mamy sezon na pomidory!

Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. letnia woda - 200 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  5. białko (wierzch) - 1 szt.
  6. passaty pomidorowej - 150 ml
  7. sezamu (wierzch) - 2 łyżki
  8. wody + łyżka cukru ( do gotowania bajgli ) - 1,5 l

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, passatę pomidorową, oliwę, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, w każdej z nich robimy delikatnie palcem dziurkę.
4. Bajgle zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 minut. W tym czasie gotujemy wodę z cukrem.
5. Bajgle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Następnie odsączamy z wody, smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.
6. Bajgle wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż się zarumienią.
Upieczone bajgle podajemy ze Smakowitą \"4 ziarna\"

Zdjęcie - Pomidorowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidorowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidorowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidorowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidorowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidorowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów