Pomidorowa kasza bulgur

Pomidorowa kasza bulgur
Zdjęcie - Pomidorowa kasza bulgur - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Przepyszna, lekka kasza bulgur  w pomidorowym wydaniu. Przepis pochodzi z książki Persiana, prawdziwej kopalni arabskich dań. Autorka proponuje podać taką kaszę do kebaba, ja jednak zjadłam ją samą. Jest doskonała na lekką, letnią kolację.

Składniki Instrukcje

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć jeszcze przez ok. 2 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotować całość kilka minut, aż wszystko zgęstnieje, mieszając cały czas, aby warzywa nie przywarły.  Dodać kaszę oraz masło, wlać bulion  i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć rondel pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować kaszę 15-20 min, aż wchłonie cały płyn. Kiedy kasza się ugotuje, rozdzielić ziarna widelcem, Posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą i podawać natychmiast.

Zdjęcie - Pomidorowa kasza bulgur - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów