Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten przepis to pomysł na ekspresowy, prosty w przygotowaniu i smakowity obiad ze składników, który każdy z pewnością znajdzie w swoim domu. Delikatne polędwiczki wieprzowe usmażone na klarowanym maśle i podane na purée z marchwi z odrobiną imbiru oraz kremowym purée z gruszki z dodatkiem serka mascarpone. Czyż nie brzmi to pysznie? Dodatkowo danie przybrałem jeżynami, które fajnie przełamują delikatny smak dodatków. Spróbujcie koniecznie! ;)
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje

Polędwiczki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • pieprz ziarnisty, np. czerwony
  • sól morska
  • klarowane masło

Purée marchwiowe:
  • 4 marchewki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 50 ml śmietany kremówki 36 %
  • sól
Purée gruszkowe:
  • 4 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 g sera mascarpone
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:
  • garść jeżyn do podania
  • świeże zioła do podania

* PRZYGOTOWANIE Polędwiczki Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie pokrój na plastry. Natrzyj je solą morską, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Odstaw na pół godziny. Przed samym podaniem na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 1-2 min). Gotowe polędwiczki wykładaj na gotowe purée z marchwi oraz gruszki i podawaj z jeżynami i świeżymi ziołami.

Purée marchwiowe Marchew umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i zmiksuj na gładkie purée z odrobiną masła, śmietany i świeżo otartego imbiru.


Purée gruszkowe Gruszki umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązkę rozmarynu oraz gruszki. Smaż powoli, aż gruszki zmiękną. Następnie wyjmij gałązkę rozmarynu, a gruszki zmiksuj na gładnie purée z serem mascarpone. Przypraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku.

*
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów