Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 dag polędwiczki wieprzowej (1 duża lub 2 małe)
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 ziarna (do smażenia)

Marynata:

  • 8-10 łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 cytryna
  • 3-4 ząbki czosnku
  • po 1-2 gałązki bazylii, tymianku i rozmarynu
  • sólpieprz czarny

Sos:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego domowego lub z kostki
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej (1 dag)
  • 3-4 łyżki śmietany 18% (50 ml)
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu ze słoika (5 dag)
  • sól
  • pieprz biały

 

Przygotowanie:

Krok 1

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacieramy solą i pieprzem. Na marynatę mieszamy olej Kujawski 3 ziarna, sos sojowy, sok wyciśnięty z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Polędwiczkę zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 2

Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy na rumiano na 1 łyżce oleju Kujawskiego 3 ziarna. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy resztą marynaty. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 45 minut. W czasie pieczenia polędwiczkę polewamy kilkakrotnie powstałym sosem.

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Przygotowujemy sos chrzanowy. Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z sosu . Sos z pieczenia zlewamy przez sitko do rondelka. Dodajemy bulion warzywny wymieszany z mąką i mieszając, zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Sos mieszamy, mocno podgrzewamy, ale już nie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem.

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina + marynowanie 4 godziny

 

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów