Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką

Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką
Lubię mieć w spiżarni puszki z ciecierzycą, pomidorami i fasolą. Kiedy mam mało czasu na szykowanie obiadu, bardzo się przydają. Tym razem zaczęło się od leżących w lodówce liści botwiny, z którymi nie bardzo wiedziałam co zrobić. I był też duży słoik ciecierzycy. Jeden z przepisów Jamiego Olivera z książki "5 składników", okazał się bardzo inspirujący. I w ten sposób powstał nie tylko smaczny, ale i prosty do zrobienia obiad. Bardzo polecam!


Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
ok 400 g polędwiczki wieprzowej
1 długa czerwona papryka Ramiro
3-6 suszonych pomidorów w oliwie
220 g liści botwinki
1 łyżeczka nasion fenkułu
540 g ciecierzycy z zalewą ( duży słoik)
sól, pieprz
oliwa
czerwony ocet




przygotowanie
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krążki. Liście botwinki dokładnie umyć, lekko odsączyć na sicie, pokroić w poprzek w paski. Polędwiczkę umyć, osuszyć, dokładnie usunąć wszystkie błony, posolić i popieprzyć, przeciąć w poprzek na dwa kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, obsmażać polędwiczkę ze wszystkich stron przez ok 5 minut. Przełożyć mięso na talerz a do garnka włożyć paprykę i pomidory. Smażyć mieszając, aż papryka lekko zmięknie. Dodać nasiona fenkułu i liście botwinki, smażyć ok 2 minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, warzywa lekko odgarnąć a na dnie garnka ułożyć polędwiczki. Garnek przykryć. Dusić wszystko pod przykryciem, na średnim ogniu co jakiś czas przewracając mięso. Po 12 - 15 minutach mięso powinno być gotowe. Mięso wyjąć, po 2 minutach pokroić w plasterki. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwonym octem. Przełożyć do miski, na wierzchu położyć pokrojone polędwiczki, skropić oliwą i podawać. Smacznego!

Mała uwaga. Bardzo lubię smak i zapach nasion kopru włoskiego czyli fenkułu. Dla mnie dodana ilość nie była zbyt duża. Mojemu mężowi nieco ich intensywny aromat przeszkadzał. Warto więc dodać na początek mniej przyprawy.
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów