PLEŚNIAK LUB SKUBANIEC

PLEŚNIAK LUB SKUBANIEC
Ciasto pod nazwą Pleśniak było robione w mim rodzinnym domu. Kiedy wyszłam za mąż, okazało się, że moja teściowa robiła bardzo podobne ciasto, lecz pod pod nazwą Skubaniec. Ciasto postanowiłam zrobić w ramach wygrzebywania starych domowych przepisów.
Jest to kruche ciasto przełożone dżemem lub owocami, z bezą z białek (do bezy można dodać posiekane bakalie). Na wierzchu jest druga warstwa ciasta kruchego - i tutaj jest zasadnicza różnica pomiędzy moim pleśniakiem a skubańcem mojej teściowej. Jeśli ciasto zostanie starte na tarce będzie to pleśniak, moja teściowa odrywa kawałki ciasta (skubie) i wtedy jest to skubaniec.

Pomiędzy warstwami ciasta wykłada się owoce ze słoika lub dżem. Niestety taki sklepowy "dżem" nie bardzo nadaje się do tego celu - potrzebny jest taki własnoręcznie smażony bez dodatku żelfixów.

Zdjęcie - PLEŚNIAK LUB SKUBANIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pleśniak - Laura
SKŁADNIKI:
  • 5 jaj
  • 2 szklanki cukru (ja daję zdecydowanie mniej cukru)
  • 25 dkg masła (mocno schłodzonego)
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • dżem lub owoce ze słoika
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)
  • szczypta soli do ubicia piany
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać żółtka oraz 1 szklankę cukru (u mnie 3/4 szklanki), dodać śmietanę, wszystko posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć na około pół godziny do zamrażarki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po trochę drugą szklankę cukru (u mnie 3/4 szklanki) i nadal ubijać. Piana powinna być sztywna i lśniąca.Do piany dodać drobno posiekane orzechy i delikatnie wszystko wymieszać.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce i rozłożyć równomiernie na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć dżem lub owoce, rozłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć lub poskubać drugą cześć ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni około 50 minut.

Kategorie przepisów