Placki śniadaniowe z twarogiem

Placki śniadaniowe z twarogiem

Bardzo delikatne placuszki śniadaniowe, których głównym składnikiem jest biały ser. Dobrze smakują na zimno, więc możesz je przygotować dzień wcześniej. Dzieci, na pewno je pokochają ?

Zdjęcie - Placki śniadaniowe z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na placuszki twarogowe / 2 porcje
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Twaróg przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Daj do miseczki.

Białka ubij na sztywną pianę, z dodatkiem soli. Pianę dodaj do masy serowej. Dodaj żółtka, mąkę, esencję waniliową i cukier. Dokładnie połącz składniki.

Dno patelni z nieprzywierającym dnem, posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju. Nagrzej patelnię.

Łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Placuszki smaż na średnim ogniu, do zrumienienia z każdej strony. Placki są delikatne, dlatego do obracania na patelni, przyda się szeroka szpatułka.

Podawaj z owocami, miodem lub sosem owocowym. Smacznego ?

Zdjęcie - Placki śniadaniowe z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów