Placek z bakaliami

Placek z bakaliami

Przepis na ten placek wyszperałam w książeczce "Ciasta na co dzień i od święta", trochę zmodyfikowałam, i okazało się, że jest to bardzo dobry placek, jeżeli jest się na diecie.

Składniki:

po pół szklanki krojonych bakalii: moreli, śliwek, daktyli, fig, orzechów (oczywiście możesz skomponować inny zestaw)

2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mąki pszennej (zastąpiłam razową orkiszową)

1 szklanka niesłodzonego soku pomarańczowego

2 białka

1/3 szklanki miodu (zastąpiłam fruktozą)

łyżeczka sody

po 1/2 łyżeczki soli i proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

1 jabłko

Wymieszaj bakalie z płatkami owsianymi, dodaj białka, miód (lub fruktozę), oraz sok pomarańczowy, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny. Pozostałe składniki zmieszaj ze sobą i dodaj do masy bakaliowej, wszystko razem porządnie połącz, najlepiej rękami.

Masę przełóż do formy (ja użyłam silikonowej formy do tarty), na wierzchu ułóż cienko pokrojone plasterki jabłka i posyp cynamonem. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Placek ten jest bardzo pyszny na ciepło i świetnie komponuje się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Kategorie przepisów