Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą)

Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą)

Bardzo żałuję, że nie mogę w okolicznych pizzeriach znaleźć takiej pizzy, która zadowalałaby mnie pod wszystkimi względami. Bywa zbyt chrupiąca lub wyrośnięta niczym babcina drożdżówka, kompletnie uboga w dodatki (sam ser!), albo wręcz przeciwnie obładowana na wierzchu czym tylko się da.

Nie mam więc za bardzo wyboru. Jeśli najdzie mnie ochota na dobrą pizzę- muszę upiec ją w domu!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą)

Agata, 9 stycznia 2012

Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto. Mąka w różnym stopniu chłonie wodę, możliwe więc, że będziesz jej musiał dodać trochę mniej lub więcej.

Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 oC.

Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem.

Pomidory lekko odsącz, ułóż na cieście, na nie plastry mozzarelli, salami, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i tarty ser.

Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.

Kategorie przepisów