Pizza na cieście twarogowym

Pizza na cieście twarogowym
Zdjęcie - Pizza na cieście twarogowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mały eksperyment - pizza na cieście z twarogiem! Koleżanki koleżanka zachwalała, więc trzeba było wypróbować. A że ja bardzo lubie wszelkie niecodzienne wersje popularnych dań, byłam pierwsza chętna do testowania :) Efekt super! Ciasto jest jakby lekko kruche, dzięki czemu idealnie zachowuje swój kształt, składniki nie spadają i można spokojnie jeść paluchami ;) (nie mylić z twardym spodem, bo taki absolutnie nie jest). Z dodatków padło na mój ulubiony pomidorowy sos do pizzy, suszone pomidory, szynkę prosciutto, kulki mozzarelli oraz rukolę. Mniam. Zapewniam, że żadnych dodatkowych sosów/olejów nie będziecie potrzebować.


Domowy sos pomidorowy do pizzy - zacznijcie od jego przygotowana. Odstawcie do przestudzenia.
Składniki na ciasto twarogowe do pizzy: inspiracja przepisem z All Recipes
  • 150 g twarogu w kostce
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 330 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:
  • kulki mozzarelli
  • szynka prosciutto
  • suszone pomidory w oleju
  • rukola

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (190 przy termoobiegu). Przygotować dodatki - pokroić pomidory i mozzarellę, porwać szynkę.
Przygotować ciasto na pizzę: w dużej misce lub na stolnicy wymieszać sypkie składniki, po czym dodać pozostałe i zagnieść spójne, jednolite ciasto.
Na stolnicę wyłożyć papier do pieczenia, oprószyć mąką i rozwałkować na nim ciasto na okrągły placek. Papier z rozwałkowanym ciastem delikatnie zsunąć na blachę. Spód do pizzy posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć na niego szynkę. Włożyć do piekarnika i piec plus minus 15 minut. Kiedy ciasto zacznie się ładnie rumienić, wyłożyć mozzarellę i suszone pomidory. Piec kolejne 5 minut. Nie wykładam wcześniej wszystkich składników, bo ciasto piecze się łącznie około 20-25 minut, więc np. pomidory wysuszyłyby się w tym czasie. Przed podaniem wyłożyć na ciasto rukolę. Smacznego!

PS Z podanych proporcji wychodzi jeden, całkiem spory spód do pizzy. Jako że mam nieduży elektryczny piekarnik, moja pizza ledwo zmieściła się na blaszce (widać po bokach :)), ale na tradycyjną blachę do piekarnika rozmiarowo będzie idealnie.

Zdjęcie - Pizza na cieście twarogowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów