Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami

Zdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzył mi się żytni chleb na zakwasie. Z natury są one dosyć kwaskowate, lubię ten smak, ale chętnie go przełamuję słodkim dodatkiem. Dlatego tym razem postanowiłam wzbogacić go o karmelizowany słonecznik i płatki migdałowe. Zamiast wody, do ciasta dodałam piwo. Wyszło smakowicie!

Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. sól - 1,5 łyżeczki
  2. miód - 1 łyżka
  3. aktywny zakwas żytni - 170 g
  4. mąki żytniej typ 720 - 550 g
  5. piwa - 430 ml
  6. ziaren słonecznika i płatków migdałowych - 130 g

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa
  3. keksówka
  4. waga kuchenna
  5. patelnia

Przepis:
1. Na patelnię wsypujemy słonecznik oraz płatki migdałowe. Krótko prażymy, dodajemy miód, karmelizujemy minutę. Do rondla wlewamy piwo i krótko podgrzewamy, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy prażony słonecznik z płatkami (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), aktywny zakwas, sól. Wlewamy stopniowo letnie piwo i mieszamy ciasto do połączenia w plastyczną masę.
2. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub ręką). Z wierzchu posypujemy karmelizowanym słonecznikiem i migdałami. przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.

Zdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów