Pikantna salsa truskawkowa

Pikantna salsa  truskawkowa

Salsa, która uzależnia.

Mocno schłodzona doskonale pasuje do pieczonych mięs i warzyw. Może również stanowić dip do chipsów kukurydzianych, smażonych prażynek krewetkowych czy pappadamusowych placków. Super smakuje także z przypieczoną bułką.

/źródło: "Smak imprezy" Olgi Smile/

Zdjęcie - Pikantna salsa  truskawkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

sporo truskawek (dojrzałych, pięknych i pachnących)

kilka łyżek dobrego octu (może być balsamico, ocet malinowy luib truskawkowy)

śwież zmielony czarny pieprz

czerwona cebula (zastąpiłam cukrową)

szczypta soli

zgnieciony ząbek czosnku

kawałek startego na tarce imbiru

łyżka brązowego cukru lub melasy

 

Truskawki pokroić dowolnie, cebulę w malutką kostke lub paseczki. Wymieszać w sporej misce, doprawić czosnkiem, imbirem, octem, solą, cukrem i pieprzem. Podawać mocno schłodzone.

Smacznego!

Kategorie przepisów