Pikantna pieczona ciecierzyca – zamiennik chipsów i grzanki do zupy w jednym

Pikantna pieczona ciecierzyca – zamiennik chipsów i grzanki do zupy w jednym

Cześć,

Tym razem przetestowałam zdrowszy zamiennik dla chipsów w postaci pikantnej pieczonej ciecierzycy. Okazała się ona idealna i jako mała przegryzka i jako dodatek do zup-kremów (szczególnie z dyni i pora). Przepis znalazłam na Kolarskiej kuchni. Zapraszam.

Zdjęcie - Pikantna pieczona ciecierzyca – zamiennik chipsów i grzanki do zupy w jednym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki papryki chili.

Zdjęcie - Pikantna pieczona ciecierzyca – zamiennik chipsów i grzanki do zupy w jednym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pikantna pieczona ciecierzyca – zamiennik chipsów i grzanki do zupy w jednym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Ciecierzycę płuczemy oraz odsączamy (można tutaj wykorzystać papierowy ręcznik aby ją dokładnie osuszyć).
  • Osuszoną ciecierzycę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • W misce mieszamy oliwę wraz z wszystkimi przyprawami. Wrzucamy do niej podpieczoną ciecierzycę. Mieszamy ją z przyprawami i ponownie wykładamy na blachę i zapiekamy przez 15 minut.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciecierzycę aż ostygnie. Przekąska najlepsza jest do spożycia zaraz po ostygnięciu.

Smacznego!

Gosia

Reklamy

Kategorie przepisów