Pigwa w syropie do herbaty

Pigwa w syropie do herbaty
W zeszłym tygodniu w lokalnym sklepiku ze zdrową żywnością, zobaczyłam mały słoiczek pigwy w syropie. Zamiast kupować, postanowiłam sama zrobić kilka słoików, z owoców, które właśnie dojrzały w ogrodzie. Ekologiczne owoce pigwy, zatopione w syropie, jako dodatek do gorącej herbaty, to bardzo kusząca perspektywa ? Pigwa jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera wiele związków mineralnych. Ponieważ jest twarda i cierpka, najbardziej sprawdza się w przetworach typu galaretki, nalewki, konfitury. Jeżeli macie możliwość, koniecznie spróbujcie tych cennych i wciąż mało popularnych owoców ?

Zdjęcie - Pigwa w syropie do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / około 8 słoiczków o pojemności 150 g
  • 8 dużych owoców pigwy ( 1 kg 200 g. obranej i startej pigwy )
  • 400 g cukru
Pigwę obieram i ścieram na cienkie plasterki. Przekładam do miseczki. Plasterki pigwy przesypuję cukrem, mieszam i odstawiam na 2 godziny. Czyste i wyparzone słoiczki napełniam pigwą, dolewam sok, który puściły owoce i starannie zakręcam. Dno większego garnka, wykładam lnianą ściereczką. Do garnka daję słoiczki i dolewam wodę do 1/2 wysokości słoików. Słoiki gotuję na bardzo małym ogniu, od zagotowania około 20 minut pod przykryciem. Następnie odstawiam do przestudzenia. Przechowuję w chłodnym miejscu. Owoce są doskonałym i zdrowym dodatkiem do zimowej herbaty, a także do ciast typu szarlotka. Smacznego ?

Zdjęcie - Pigwa w syropie do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pigwa w syropie do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów