Pierogi z pstrągiem z sosem ćwikłowym

Pierogi z pstrągiem z sosem ćwikłowym
Zdjęcie - Pierogi z pstrągiem z sosem ćwikłowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z pstrągiem z sosem ćwikłowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z pstrągiem z sosem ćwikłowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z pstrągiem z sosem ćwikłowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na farsz:
  • 300 g filetu z pstrąga
  • 250 g sera ricotta
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3 ziela angielskie
  • skórka z cytryny
  • ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • ok. 2 szklanek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • duży pęczek koperku
  • sól, pieprz
na pierogi:
  • duży pęczek pietruszki
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki wrzątku
  • szczypta soli
na sos ćwikłowy:
  • 3 duże buraki
  • 2 łyżeczki startego chrzanu (świeży lub ze słoiczka)
  • ok. 4 łyżki śmietany 18%
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 190°C, buraki zawijamy w folię, pieczemy przez 1,5 godz. Filet z pstrąga osuszamy. Na suchą patelnię wrzucamy nasiona kopru, ziela i gorczycę, podprażamy, dodajemy olej i skórkę z cytryny, podgrzewamy do ok. 60°C. Do oleju wkładamy pstrąga, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Z pstrąga usuwamy skórę i ości, mieszamy z serem, posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.


Ciasto:

Pietruszkę rozdrabniamy na pastę, dolewamy wrzątek. Mąkę mieszamy z żółtkiem i solą, wlewamy wrząca wodę z pietruszką, wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie.


Sos:

Buraki obieramy i drobno ścieramy, łączymy z chrzanem i śmietaną, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy ½ łyżeczki farszu, zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 min po wypłynięciu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów