Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi

Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi
Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Farsz:
  • 1 kg świeżej kapusty
  • 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • ½ szklanki suszonych grzybów namoczonych kilka godzin wcześniej
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • gorąca woda
Przygotowanie

Kapustę gotujemy na półtwardo, w osobnym garnku gotujemy namoczone grzyby.


Po odcedzeniu i ostudzeniu grzybów i kapusty, kroimy wszystko na drobną kostkę.


Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoto pokrojone cebule, czosnek dodajemy na końcu. Łączymy wszystko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz smażymy kilka minut razem, można dolać oleju, jeśli jest go za mało. Gotową masę odstawiamy do przestudzenia.


Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy sól i tyle wody, ile zabierze ciasto.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy kapustą z grzybami i formujemy pierogi.


Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 min.


Okrasą do pierogów jest cebula krojona w pióra i blanszowana na oleju.

Kategorie przepisów