Pierogi drożdżowe z pokrzywą
Kolejna zielona propozycja. Skusiłam się na taki pokrzywowy farsz. Pokrzywa przez większość uważana za parzący chwast, a w rzeczywistości jest rośliną pełną witamin i składników mineralnych. Jej liście bogate są w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. Przyznacie sami, że to mała apteka i akurat teraz mamy jej dostatek - więc korzystajmy z jej dobrodziejstw. Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy (klik) i ciasta (klik). Wiosna na talerzu, bo w maju inaczej być nie może :-) I co grasz ze mną w zielone :-)?
Przepis na farsz zaczerpnięty z programu tv (klik) Składniki: Ciasto:
- około 0,25 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pierogów,
- 0,5 szkl. mleka,
- 2,5 dkg drożdży,
- szczypta soli i cukru,
- 1-2 łyżki oleju.
Farsz:
- około 30 dkg ugotowanych ziemniaków,
- 100 g listków młodej pokrzywy,
- 1 cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.
Sos:
- 100 ml śmietany 12%,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól.
+ czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Zrobić farsz. Cebulkę z czosnkiem podsmażyć do zeszklenia na maśle. Posolić. Dodać sparzone listki pokrzywy. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać podsmażoną pokrzywę z cebulą i czosnkiem. Zblendować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki sosu wymieszać i doprawić czosnkiem i solą. Odstawić, żeby się przegryzło. W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajko, sól, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować cienko i szklanką wycinać kółka. Nakładać farsz, zlepić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać chwilę, aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. i posypać czarnuszką. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Podawać z sosem czosnkowym.