Piernik toruński

Piernik toruński

Zdjęcie - Piernik toruński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piernik to ciasto, bez którego Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść. Z czekoladą, marcepanem, powidłami,  bakaliami, z glazurą lub bez - każdy ma swój ulubiony piernikowy przepis. W tym roku postanowiłam upiec coś nowego - wybrałam piernik toruński - przepis na niego znalazłam u Komarki.

Trochę późno się wzięłam za pieczenie - zaledwie dwa dni przed świętami, więc piernik nie zdążył zmięknąć. Jest inny od piernika staropolskiego, bardziej suchy - pasowałyby go przełożyć powidłami - nabrałby od nich wilgoci. Ale smakuje tak jak powinien - miodowo i korzennie :)

To moja kolejna propozycja do świątecznej zabawy Olgi Smile.

 

Zdjęcie - Piernik toruński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej [ użyłam żytniej pytlowej ]
  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody


Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Śliwki drobno posiekać.

Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika - podgrzewać na małym ogniu, aż miód się zrumieni. Przestudzić.

Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ostudzony miód z przyprawą piernikową. Do masy miodowo-maślanej dodać posiekane śliwki.

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do masy na przemian z mąką, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.

Ciasto przełożyć do dużej formy keksowej ( moja o wymiarach 41 x 12 cm ) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( lub wyłożonej papierem do pieczenia ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę ( do suchego patyczka ).

Upieczony piernik ostudzić i polać roztopioną czekoladą.


 

Kategorie przepisów