Pierniczki na smalcu

Pierniczki na smalcu
Zdjęcie - Pierniczki na smalcu   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierniki bez nich nie wyobrażam sobie świąt, kiedy przygotowuję te ciasteczka pachnące przyprawami korzennym - to zaczynam powoli czuć zbliżające się święta. Piekę, wycinam i zawijam w folię na końcu wieszamy z dziećmi część na choinę, a resztę rozdaję wśród znajomych .Polecam 

Na ok 75 sztuk

źródło: moje kucharzenie 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 kostka smalcu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki przyprawy korzennej do piernika najlepiej domowa
  • 0,5 litra miodu 

 Na małym ogniu rozpuścić miód, smalec i cukier - na jednolitą masę. W miedzy czasie rozpuścić sodę w chłodnym mleku. Wystudzoną masę połączyć z rozpuszczoną sodą, jajkami oraz przyprawa do piernika i mąką wymieszana z solą - mieszając i ugniatając rękoma. Ciasto przełożyć do miski lub emaliowanego garnka. Przykryć czystą ściereczką i postawić w chłodnym miejscu na ok 4-5 tygodni. 

 Ok cztery dni przed świętami wyjąć ciasto z garnka i podsypując mąką - ciasto jest lepiące, u  mnie to grubość ok 4 mm i wykrawać pierniczki foremką. Pierniczki układać na blaszce wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 10-15 minut do lekkiego zrumienienia się. Wyciągać i studzić na kratce, gdy będą już zimne stwardnieją, przełożyć je do pojemnika najlepiej z kawałkiem jabłka. Po dwóch dniach powinny zmięknąć. Można udekorować lukrem.

Smacznego 

Część ciasta piekłam po trzech tygodniach również było pyszne.

Przepis dodaję do akcji: Korzenny Tydzień

 Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Pierniczki na smalcu   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczki na smalcu   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dołączam do Akcji Wigilia 2011 oraz do Akcja ciasteczkowy adwent

Kategorie przepisów