Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Zdjęcie - Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo już mi się tęskni za świeżymi warzywami i owocami. Zimowe warzywa to kapusta (którą przejedliśmy się w czasie w Świąt) oraz wszelkie bulwy i korzenie. Ewentualnie cała gama suchych ziaren, w których tak lubują się wegetarianie. Z nich wszystkich można wyczarować naprawdę pyszne, kolorowe dania, ale czasami, w samym środku zimy mam już ich po prostu dość. Wtedy najczęściej kupuję mrożony groszek…

…żeby mieć namiastkę lata. Sezon na groszek trwa tak krótko, że w moich stronach właściwie go nie mamy. Groszek jest zbierany i od razu mrożony – na opakowaniu widnieje informacja, że zamrożono go w ciągu 2 godzin od zebrania. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie mi dane wyłuskać samodzielnie zielone ziarenka ze strączków… Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Zimą i tak próżno szukać świeżego, więc sięgnięcie po mrożony jest całkiem naturalne.

Delikatny groszek bardzo dobrze komponuje się z rybami. Tym razem na stole pojawił się dorsz, a nieco solidności potrawie dodał wysmażony na chrupko boczek. Moim zdaniem jest to świetna kombinacja na chłodne dni, a także doskonały pomysł na urozmaicenie menu.

To już ostatni w tym roku przepis. Mam nadzieję, że kolejny rok będzie obfitował w wiele pięknych momentów przy wspólnym stole, czego sobie i wszystkim Czytelnikom serdecznie życzę. Do siego Roku!

Zdjęcie - Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZONY DORSZ NA GROSZKU Z BOCZKIEM W ŚMIETANIE

  • 4 porcje filetu z dorsza (150 g każda)
  • 200 g boczku
  • 280 g mrożonego groszku
  • 120 g pieczarek
  • 3 szalotki
  • 55 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 60 ml świeżej śmietany

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Z boczku odcinamy skórę, kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni na średnim ogniu, aż zrobi się chrupki. Odsączamy na ręczniku kuchennym, a następnie kruszymy. Szalotki obieramy i drobno kroimy. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W naczyniu żaroodpornym układamy rybę skórką do dołu tak, aby leżała w jednej warstwie. Oprószamy solą i pieprzem. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy 15 g masła oraz oliwę. Dodajemy czosnek, gotujemy minutę, a następnie wlewamy sok z cytryny i wsypujemy natkę pietruszki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i polewamy sosem rybę. Wstawiamy na ok. 18 minut do piekranika.

W tym czasie przygotowujemy kremowy groszek. W dużym rondlu roztapiamy pozostałe 40 g masła. Wsypujemy pieczarki i szalotki, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż zmiękną. Dodajemy groszek i śmietanę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 4 minuty, aż groszek zmięknie. Wsypujemy pokruszony boczek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Upieczoną rybę podajemy na kremowym groszku.

Zdjęcie - Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(przepis „Easy Food” September 2015)

Kategorie przepisów