Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Zdjęcie - Pieczone pomidory faszerowane kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To najlepszy czas na pomidory Teraz możemy jeść je prosto z krzaka, są słodkie i pełne smaku. Wczesną jesienią mają idealny smak. Taki, za jakim tęsknię potem przez cały rok.

Zdjęcie - Pieczone pomidory faszerowane kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy pomysł na prostą wegetariańską przystawkę to pomidory nadziane kozim serem. Do ich przygotowania użyłam roladki z serem pleśniowym wokół miękkiego wnętrza, ale możecie wykorzystać klasyczny kremowy serek kozi lub nawet poczciwą bryndzę lub fetę. Nada się każdy ser tego typu o wyrazistym smaku. Do tego wytrawna kruszonka, która apetycznie zwieńcza każdą porcję ciepłego, upieczonego pomidora.

Zdjęcie - Pieczone pomidory faszerowane kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faszerowane pomidory przed podaniem skropić możecie oliwą, posypać listkami świeżej bazylii, a także podać jako dodatek do miski sałaty. Koniecznie z kawałkiem miękkiej bagietki do zebrania całego sosu, jaki puszczają upieczone pomidory.

Zdjęcie - Pieczone pomidory faszerowane kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • pomidor - 6 niezbyt dużych sztuk
  • ser kozi - 1 szt (lub ok. 6 łyżek innego wyrazistego sera)
  • kruszonka:
  • bułka/ ciabatta - 1 szt
  • oliwa - 2 łyżki (może być np. czosnkowa)
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Z każdego pomidora odetnij cienko wierzch (z „ogonkiem), łyżeczką do herbat wyjmij nieco miąższu (możesz go później wykorzystać jako dodatek do sosu czy jajecznicy z warzywami).

W środek każdego pomidora włóż porcję sera.

Kruszonka: kajzerkę z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu zmiksuj na drobne okruszki (blenderem o ostrzu „S”). Porcję kruszonki ułóż na każdym pomidorze.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podawaj na ciepło np. z bagietką.

Kategorie przepisów