Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło
Koniec roku to jeden z niewielu tygodni w roku, gdy czas nieco zwalnia. Sprzyja to wszelkim rodzinnym i przyjacielskim spotkaniom – tym mniejszym i większym, a jak wiadomo, najlepsze imprezy odbywają się przy smacznie zastawionym stole. Nie chodzi o to, by potrawy były ciężkie, pracochłonne, czy drogie. Najprostsze składniki potrafią sprawić najwięcej przyjemności, a na dodatek nie rujnują naszych portfeli. Takie są na przykład pieczone pieczarki portobello – pachnące ziołami, czosnkiem, soczyste i opływające świeżym masłem. Przygotowuje się je szybciej niż półmisek kanapek. I wszyscy są zadowoleni.

Takie pieczone pieczarki portobello są świetną przekąską lub aromatycznym dodatkiem do dania głównego. Z garścią rukoli i pokruszoną fetą będą natomiast lekkim, bezmięsnym daniem budzącym zainteresowanie wśród wszystkich gości. Do tej przystawki z powodzeniem można wykorzystać zarówno duże i otwarte pieczarki, jak i te małe, zwykłe – ciemne i białe. Te duże i otwarte w tym przepisie mają jedną przewagę – to, co najlepsze zbiera się w kapeluszu, przez co są bardziej soczyste i bogatsze.

Zdjęcie - Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g pieczarek portobello
  • 200g drobnych pieczarek brązowych
  • 50ml oliwy EV
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25g masła
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki oczyść i dokładnie osusz. Nie mocz otwartych kapeluszy w wodzie.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę oliwy i oprósz tymiankiem i majerankiem. Ułóż kapelusze pieczarek blaszkami do góry i lekko obtocz w oliwie.
  • Skrok grzyby pozostałą oliwą, posyp posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • W każdym kapeluszu połóż niewielką ilość masła.
  • Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Następnie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5 minut – można włączyć funkcję grill.
  • Wyjmij z piekarnika, posyp skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym sokiem.
  • Przełóż na półmisek. Podawaj na ciepło.

Rada: Aby uzyskać pełne wegetariańskie danie, ułóż pieczarki na rukoli i posyp pokruszoną fetą. Skrop pozostałym sosem z dna naczynia po pieczeniu grzybów.

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów