Pianka rabarbarowa

Pianka rabarbarowa

W związku z upałami pieczone ciasto rabarbarowe odpada.

Musiałam zrobić coś na zimno, z użyciem rabarbaru i bitej śmietany.

Tak powstałam pyszna, lekko kwaskowata pianka rabarbarowa.

Zdjęcie - Pianka rabarbarowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pianka rabarbarowa

Porcji: mniejsza kwadratowa blaszka, im mniejsza tym wyższe wyjdą kostki. Kroimy na dowolnej wielkości kawałki

Składniki:

500 g świeżego, jak najbardziej różowego rabarbaru, pokrojonego w kostkę

80 g cukru

3 łyżeczki żelatyny w proszku

3 łyżki zimnej wody

350 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej

Jeśli Twój rabarbar jest mało różowy, to możesz wzmocnić kolor czerwonym  barwnikiem.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej żelatynę zimną wodą i zamieszaj. Odstaw do napęcznienia.
  2. Rabarbar i cukier umieść w garnku (można dolać trochę wody na dno) i podgrzewaj, do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień i gotuj, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Zdejmij z palnika i zmiksuj na gładką masę.
  3. Lekko podgrzej napęczniałą żelatynę (podgrzewaj tylko chwilkę, do momentu rozpuszczenia. Jeśli ją zagotujesz to straci swoje żelujące właściwości.) Dodaj ją do rabarbarowego musu i wymieszaj dokładnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę i zmniejszając obroty do minimum, dodawaj w kilku partiach mus rabarbarowy.
  5. Wylej mus na do przygotowanej formy i odstaw do lodówki. Najlepiej na kilka godzin, aby wszystko ładnie stężało.
  6. Smacznego 
Zdjęcie - Pianka rabarbarowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pianka rabarbarowa

Kategorie przepisów