Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese

Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese
Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 70 ml oleju Kujawski z bazylią
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni uważając, żeby się nie przypaliły.

W pojemniku malaksera umieszczamy zerwane liście bazylii, starty na drobnych oczkach parmezan, olej Kujawski z bazylią, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz podprażone orzeszki pinii. Całość miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Jeśli pesto jest zbyt gęste, możemy dolać jeszcze odrobinę oleju.


Pesto przechowujemy w słoiczku w lodówce. Dzięki niemu łatwo przygotujemy na przykład smażone kopytka lub makaron z pesto.


Porada:

Dość ekskluzywne orzeszki pinii możemy zastąpić popularnym słonecznikiem lub pestkami dyni, które również podprażamy na suchej patelni.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów