Pęczak z porem i papryką

Pęczak z porem i papryką
przepis:

1/2 szklanki pęczaku

1,5 szklanki wody

1 łyżeczka kurkumy

sól

1 por

1 czerwona papryka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

olej

zatar i czarna papryka

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą.

W garnuszku zagotować wodę, dodać kurkumę, sól i kaszę. Kaszę gotować pod przykryciem ok. pół godziny aż wchłonie wodę.

Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w paski.

Por pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek, następnie dodać por i paprykę. Doprawić solą, czarną papryką i zatarem.

Warzywa smażyć aż będą miękkie. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Pęczak z porem i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów