PECAN CHEESECAKE BARS

PECAN CHEESECAKE  BARS

Zdjęcie - PECAN CHEESECAKE  BARS - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZachciało mi się sernika... Co prawda jest to tylko jego namiastka , w dodatku użyłam trochę większej blaszki , niż podaje przepis i ciasto wyszło bardzo cienkie , ale za to jakie smaczne :-)
Wbrew pozorom jest to dosyć "podzielny" deser - takim małym kwadracikiem naprawdę można zaspokoić apetyt ;-)
Przepis pochodzi z tej strony.

Zdjęcie - PECAN CHEESECAKE  BARS - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - PECAN CHEESECAKE  BARS - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - PECAN CHEESECAKE  BARS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kruszonka:
- 1 szkl. mąki
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 7-8 dag masła
- 1/2 szkl. siekanych pekanów (mogą być orzechy włoskie)

Masło wyjąć wcześniej z lodówki , żeby trochę się ogrzało , następnie wszystkie składniki utrzeć razem , jak na kruszonkę. Z tego nadebrać ok. 3/4 szklanki. Resztę równo rozłożyć w nie posmarowanej tłuszczem blaszce (o wymiarach ok. 20 x 20 cm) , docisnąć do spodu. Piec wstępnie 12 - 15 minut w temp. 180 st.C. , aż lekko zbrązowieje.
W międzyczasie przygotować masę.

Masa serowa:
- 22 dag serka kremowego
- 1/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. mleka
- odrobina aromatu waniliowego

Ogrzany do temperatury pokojowej serek ucierać mikserem wraz z pozostałymi składnikami , aż powstanie jednolita , kremowa masa. Wyłożyć ją na gorący , podpieczony spód i równo rozprowadzić. Posypać pozostałą kruszonką i piec kolejne 30 - 40 minut. Przed krojeniem całkowicie ostudzić , przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - PECAN CHEESECAKE  BARS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów