Pavlova z truskawkami

Pavlova z truskawkami
Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nazwa tego deseru pochodzi od słynnej rosyjskiej primabaleriny- Anny Pawłowej. Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ( źródło klik) To właśnie na jej cześć pewien cukiernik po raz pierwszy przygotował tę pyszność podczas słynnego turnee po Australii oraz Nowej Zelandii w 1920 roku. Beza przypomina nieco spódnicę baletnicy. Jest krucha z wierzchu i lekko ciągnąca w środku, zwieńczona bitą śmietanką i świeżymi truskawkami skąpanymi w syropie potrafi zdziałać cuda! Nie próbowaliście jej jeszcze? Koniecznie to nadróbcie! Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / składniki na 1 bezę o średnicy 20 cm/ - 4 białka - 225 g cukru - 1 łyżeczka octu (można użyć soku z cytryny) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (można użyć skrobi kukurydzianej) do dekoracji: - 400 g śmietanki 36% - 3 łyżki cukru waniliowego - 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu/ syropu klonowego - listki melisy Na papierze do pieczenia odrysowuję okrąg o średnicy 20 cm ( zwykle głębokie talerze mają taką średnicę). Ubijam białka, dodaję po jednej łyżce (stale miksując), aż masa stanie się gładka i lśniąca. Ubijam jeszcze parę minut. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną i ocet. Znów miksuję parę minut. Masa powinna być bardzo sztywna. Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pianę przekładam za pomocą silikonowej szpatułki na odrysowany okrąg, wygładzam wierzch, boki delikatnie "podnoszę" kilkoma sprawnymi ruchami. Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Następnie rozgrzewam piekarnik do 120 stopni (piekłam z termoobiegiem) i suszyę bezę przez 3 godziny.

Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Upieczoną studzę na kuchennej kratce. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i lekko ciągnąca w środku. Tak przygotowany spód można upiec dzień lub dwa przed dekorowaniem. Do miski wlewam śmietankę, dodaję cukier ubijam na sztywno. Następnie przekładam do szprycy (można oczywiście to pominąć i wyłożyć śmietankę za pomocą zwykłej łyżki stołowej), wyciskam na bezowy spód. Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Truskawki myję, pozbawiam szypułek, kroję na połówki.Dekoruję nimi ciasto, polewam syropem z agawy i dekoruję listkami melisy. Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kroję w trójkąty. Ciasto należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce. Smacznego!:) Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pavlova z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ______________________________♥______________________________

Kategorie przepisów