Pasztet porowo - pieczarkowy

Pasztet porowo -  pieczarkowy

Chyba najlepszy pasztet który robiłam  :)

Składniki (na małą keksówkę):Zdjęcie - Pasztet porowo -  pieczarkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- ok 10 dużych pieczarek,
- 2 duże pory,
- ok 8 łyżek kaszy manny,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki słonecznika,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka słodka,
- olej.

Wykonanie:

Warzywa obrać i umyć, pieczarki zetrzeć na drobnej tarce (np w malakserze), pora pokroić w półplasterki. Na oleju usmażyć pory, dodać pieczarki, przyprawić. Najlepiej żeby masa trochę ostygła, mieszamy ją w misce z pozostałymi składnikami, kaszy manny możemy dać mniej o ile będzie odpowiadała nam konsystencja.
Piekarnik nagrzewamy do ok 150 stopni, pasztet przekładamy do wysmarowanej i wysypanej manną formy, pieczemy ok 40 minut.
Pasztet jest pyszny na własnym świeżym chlebku. Smakuje z chrzanem, ogórkiem, sam :)

 Zdjęcie - Pasztet porowo -  pieczarkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Pasztet porowo -  pieczarkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Smacznego!!!

Kategorie przepisów