Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami


Uwielbiam pasztety i piekę je na okrągło przez cały rok! Ostatnio bardzo nam zasmakował pasztet drobiowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest delikatny w smaku i lekki. Przygotowuję go z mięsa z udek z kurczaka i wątróbki. Dodatek oliwy z suszonych pomidorów i samych pomidorów nadaje mu fantastyczny smak! Zwykły, niezwykły pasztet. Polecam, nie tylko od święta! :) Jeśli szukacie inspiracji, przejrzyjcie również inne przepisy na pasztety – klik.
Zdjęcie - Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY

Składniki :
3 uda z kurczaka
100 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1 bułka
2 jajka
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
8 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazylii 


Jak zrobić pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami : Udka z kurczaka włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe i łyżeczkę soli. Zalać zimną wodą do przykrycia mięsa. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Następnie wyciągnąć całe mięso i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć kilka minut aż się zarumieni. Odstawić do wystudzenia. Bułkę namoczyć przez około 10 minut w wywarze z gotowania mięsa. Pomidory odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ostudzone mięso z kurczaka oddzielić od kości. W maszynce do mielenia dwukrotnie zmielić mięso z kurczaka, wątróbkę, cebulę i odsączoną bułkę. Dodać oliwę z suszonych pomidorów oraz bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wbić jajka, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone suszone pomidory i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremki (u mnie jednorazowa foremka do pieczenia o wymiarze 20x11), wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Kategorie przepisów