Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki
Zdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki – lekko słodka z pikantną nutą. Zdecydowanie moja ulubiona.   w 100 % roślinna, bez zbędnych dodatków.   Idealna na śniadanie, kolacje. Do smarowania pieczywa, choć ja osobiście uwielbiam jeść taką samą prosto z miseczki ? Myślę, że taka pasta z soczewicy byłaby też dobrym farszem do pierogów – chyba muszę kiedyś spróbować zrobić. Głodni ? Zapraszam do dalszej części ! Lubicie domowe pasty ? Zerknijcie też na inne przepisy

Zdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 2 większe marchewki Kawałek pora  Olej Kurkuma, czerwona papryka  sól, pieprz

Sposób wykonania:

Soczewicę zalewamy wodą lekko ponad jej poziom i gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania). 
Marchewkę ścieramy na tarce, pora drobno kroimy. 
Na odrobinie oleju podsmażamy pora. Dodajemy marchewkę. Mieszamy. 
Podlewamy odrobiną wody, dodajemy łyżeczkę kurkumy i słodkiej papryki. Dusimy do miękkości.
Teraz wystarczy wymieszać ugotowaną soczewicę z warzywami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również całość zmiksować na gładką pastę.

Zdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów