Marcepanowa kuchnia, Marcepanowa kuchnia
http://marcepanowakuchnia.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/pasta-z-buraka-i-slonecznika

Pasta z buraka i słonecznika

Zdjęcie - Pasta z buraka i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z buraka i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasta z buraka i słonecznika – połączenie idealne ! Prosta do wykonania, z minimalną ilością składników a jednocześnie pyszna pasta na bazie buraka i słonecznika. Idealna na kanapki jak i do wyjadania prosto z miseczki lub maczania w niej krakersów, chipsów, nachos. Pasta z buraka to zdrowy dodatek i urozmaicenie diety. Połączenie naprawdę pyszne !

Zacznijmy zdrowo z pozytywnym nastawieniem !

BURAKI:

źródło kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia, magnezu i potasu

SŁONECZNIK:

bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz A i D oraz cynk, żelazo, potas i wapń.
Prawdziwa bomba odżywcza wspierająca odporność i układ krwionośny (polecana również w okresie przeziębieniowym)  💪

Zdjęcie - Pasta z buraka i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z buraka i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

3-4 buraki
1 kopiata łyżka słonecznika
2-3 łyżki gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA :

Buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min. Przestudzone buraki obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego jogurtu, kopiatą łyżkę słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem.