Papryki zapiekane po meksykańsku

Papryki zapiekane po meksykańsku

Pomysł na obiad, na leniwy weekend dla całej rodziny. Są tu zdrowe i wartościowe produkty, a całość tworzy bardzo zgraną smakowo potrawę. Mięso w sosie meksykańskim możesz przygotować dzień wcześniej, to bardzo ułatwi przygotowanie obiadu na drugi dzień. Znakomity smak i zapach pieczonej – nadziewanej papryki, bez wątpienia wszystkim przypadnie do gustu ?

Zdjęcie - Papryki zapiekane po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 porcje

  • 6 dużych papryk
  • 200 g ryżu
  • 400 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 mniejsze cebule
  • 4 pomidory bez skórki drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • olej do smażenia
  • ser mozzarella lub żółty ( opcjonalnie )

Papryki kroję wzdłuż na dwie połowy, usuwam pestki.

Ryż gotuję w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odstawiam.

Cebulę kroję w piórka i daję na rozgrzany olej, smażę do czasu kiedy cebulka się zeszkli. Dodaję mielone mięso.

Mięso smażę mieszając, do czasu kiedy zmieni kolor. Dodaję czosnek, pomidory i papryki w proszku. Całość duszę pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut. Na koniec dodaję odcedzoną fasolę, całość mieszam i w razie potrzeby doprawiam do smaku.

W misce dokładnie mieszam ryż z mięsem. Papryki napełniam farszem i układam w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia, wlewam 3/4 szklanki wody.

Papryki zapiekam w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni około 30 minut. Kilka minut, przed końcem pieczenia można posypać nadzienie startym serem ( mozzarella lub żółty twardy ) lub posiekaną kolendrą.

Od razu podaję. Smacznego ?

Zdjęcie - Papryki zapiekane po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów