Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem

Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo dawno nie było faszerowanej papryki. Tym razem z kaszą orkiszową, tuńczykiem, do tego starta na tarce dynia, oliwki zielone i suszone pomidory. Całość posypana żółtym serem i zapieczona. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tak samo jak cukinię. Można nadziać czym się lubi, zapiec i obiadek gotowy :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka zielonych oliwek
  • kawałek startej na tarce dyni Hokkaido
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do natarcia papryk
  • ser żółty


1. Tak z godzinę wcześniej papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy, dodajemy zioła i doprawiamy. Ponownie mieszamy.
3. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk, które wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki zapiekamy około 40 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów