Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym

Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym
Zdjęcie - Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 ml kremówki 30%
  • 350 ml mleka
  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g cukru
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 25 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • ½ cytryny
Przygotowanie

Mleko i śmietankę zagotowujemy z 70 g cukru i skórką otartą z wyszorowanej cytryny. 


W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę i łączymy z resztą. Na koniec dodajemy olej Kujawski i mieszamy. Studzimy i przelewamy do 4 pucharków lub szklanek. 


Wstawiamy do lodówki do stężenia.



Truskawki kroimy i rozgotowujemy z pozostałym cukrem na sos. Dodajemy sok z ½ cytryny i studzimy.


Wystudzony sos wylewamy na stężałą panna cottę i podajemy.




Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów