Pankejki- przepis podstawowy

Pankejki- przepis podstawowy

Zdjęcie - Pankejki- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ wszelkiego rodzaju placki, racuchy i panjeki naprawdę często goszczą na moim stole, dziś przepis bazowy na naprawdę wyjątkowo pyszne „pancakes”.

Zdjęcie - Pankejki- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ciasta, jakie otrzymacie z przepisu, dodać możecie wanilię, jagody, pokrojone jabłko czy inne ulubione dodatki. W opisie przepisu sugeruję, aby gotowe ciasto odstawić na godzinę, przed smażeniem, ale nawet kwadrans zrobi już swoje ;)

Zdjęcie - Pankejki- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z przepisu przygotujecie ok. 15 placuszków.

Zdjęcie - Pankejki- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 szt
  • masło/olej - 1 łyżka
  • olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
  • syrop klonowy, dżem, owowce itp. - ulubione dodatki do podania
Przygotowanie:

W miseczce połącz mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła/oleju . Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę (np. talerzykiem lub folia spożywczą i odstaw na 15 minut- godzinę).

Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepłą patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem 4 placuszki). Smaż z obu stron, na złoto.

Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.

Kategorie przepisów