Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy
Zdjęcie - Paluchy wiedźmy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szaleństwo Halloweenowe trwa w najlepsze!
Dziś chciałam pokazać Wam ciasteczka, które przygotowuję już od dobrych kilku lat.
To sprawdzony, efektowny a przy tym bardzo prosty przepis.
Halloweeen za dwa dni, warto je upiec! :)
Paluchy wiedźmy
/ przepis pochodzi stąd, składniki na 40 sztuk/
- 225 zimnego masła
- 2 2/3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta sody
- szczypta soli
dodatkowo:
- dżem
- migdały
Wszystkie składniki na ciastka siekam i zagniatam.
Z ciasta formuję kulę, lekko ją spłaszczam i owijam folią spożywczą.
Wkładam na 30 min. do lodówki.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki i formuję palce.
Paluszki powinny być troszkę cieńsze od naszych placów i dłuższe- w piekarniku urosną :)
Na końcu każdego ciastka wciskam migdał (można przeciąć go na pół, aby paznokcie były cieńsze).
Przed samym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 200 st.C, a ciastka schładzam jeszcze przez chwilę w lodówce.
Zdjęcie - Paluchy wiedźmy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nastepnie delikatnie je nacinam i wkładam do piekarnika. Piekę przez 10 minut.
Studzę i dekoruję dżemem.
Smacznego!:)
Zdjęcie - Paluchy wiedźmy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Zdjęcie - Paluchy wiedźmy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów