Pain aux noix

Pain aux noix

Zdjęcie - PAIN AUX NOIX - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PAIN AUX NOIX - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jest to francuski chleb razowy wzbogacony masłem i mlekiem , a w środku wypełniony orzechami włoskimi. Przyznaję , że nie jestem wielbicielką razowców , ale dzięki orzechom ten chlebek nabiera zupełnie innego wyrazu. Podobno najlepiej smakuje z serem :-)

Przepis pochodzi z książki Ch. Ingram i J.Shapter "The book of bread".



Zdjęcie - PAIN AUX NOIX - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 małe bochenki:
- 50 g masła
- 350 g razowej mąki pszennej chlebowej
- 115 g białej mąki pszennej chlebowej
- 15 ml (1 łyżka) jasnego brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 275 ml letniego mleka
- 175 g grubo posiekanych orzechów włoskich

Masło rozpuścić w garnuszku i podgrzewać do momentu , aż zacznie lekko brązowieć. Zestawić z ognia i ostudzić.
Obydwie mąki wymieszać z cukrem i solą w dużej misce. Na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego drożdże rozpuszczone w połowie mleka , a następnie resztę mleka i przecedzone masło. Wszystko razem wymieszać , zaczynając od środka i powoli dodając mąkę z boków miski , formując miękkie ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 6-8 minut. Następnie włożyć do lekko naoliwionej miski i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości). Wyłożyć z powrotem na stolnicę , rozpłaszczyć rękami lub rozwałkować i posypać orzechami , delikatnie wciskając je w ciasto. Wszystko razem zwinąć jak roladę i włożyć znowu do miski na 30 minut. Ponownie wyłożyć na stolnicę , podzielić na połowę , a z każdej z nich uformować bochenek. Przełożyć na lekko posmarowaną tłuszczem dużą blachę , przykryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 st.C. Wyrośnięte bochenki naciąć 3 razy i wstawić do piekarnika na około 35 minut (postukane od spodu powinny wydawać głuchy dźwięk).

Zdjęcie - PAIN AUX NOIX - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów