Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

Upieczenie owsianych ciasteczek to (w moim przypadku) próba usprawiedliwienia objadania się słodyczami. Bo przeciez płatki, rodzynki… samo zdrowie!

Ten przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart i muszę przyznać, że miło mnie zaskoczył! Ciasteczka mają fajną, lekko chrupiącą konsystencję, ładnie się pieką (nie rozlewając zbytnio na blasze), a słodkie rodzynki fajnie komponują się z kropelkami ciemnej czekolady.

Na pewno jeszcze do nich wrócę, choć następnym razem dodam nieco mniej cukru…

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

Agata, 23 kwietnia 2010

Zdjęcie - Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło ubić z oboma rodzajami cukru na lekką masę. Wbić do niej kolejno jajka oraz dodać wanilię. Krótko wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, połączyć z maślaną masą. Wmieszać płatki owsiane, rodzynki oraz czekoladę. Z ciasta formować kulki (każą z łyżki stołowej masy), układać na papierze do pieczenia, lekko spłaszczając dłonią.

Piec ok. 10-12 minut w 170 oC. Po wyjęciu z pieca pozostawić na ok. 5 minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę- do ostudzenia ciasteczek.

Kategorie przepisów