Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką

Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką

Sięgając po rabarbar, lub inaczej - rzewień, nie sposób mi odciąć się od dziecięcych wspomnień, tak bardzo to warzywo jest spójne z z nimi, że widząc stosy czerwonych łodyg na staranie, czuję cierpki smak łodygi pałaszowanej wprost z grządki. Ci z Was, którzy śledzą moje wpisy z pewnością pamiętają, że wiele wspomnień odnosi się do ogródka babci, to właśnie tam zaprzyjaźniałam się z warzywami i owocami, zakładałam swoje pierwsze grządki, uprawiałam kwiaty i.... chwasty ;) Niestety chyba za mocno skupiłam się na jedzeniu bo uprawa roślin mi mocno nie wychodzi, jestem w stanie zamordować nawet kaktusa, sama już nie wiem czy w związku z brakiem czy nadmiarem wody. Rabarbar z ogródka mojej babci jadłam na surowo i tamten mi bardzo smakował, wszystko co stamtąd trafiało do domu miało swój konkretny smak, ogórki, pomidory, truskawki, porzeczki, tych czarnych nie znosiłam, wielkie czereśnie z robakami (bo nie pryskane) kwaśne wiśnie i genialne węgierki. Dziś trudno mi pogodzić się z tym, że większość warzyw i owoców w sprzedaży nie ma już swojego pierwotnego smaku. Staram się zaradzić szukając ekologicznych dostawców, bo na założenie własnego ogródka chyba nie mam się co porywać ;) Tymczasem zapraszam na przepyszne kruche ciasto owsiane z kwaskowatym rzewieniem i kruszonką.
Zdjęcie - Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę o śr ok 25 cm
Czas przygotowania: 60 min
Ciasto
360 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
240 g płatków owsianych górskich
240 g brązowego cukru
340 g zimnego masła
Dodatkowo
1 kg rabarbaru
2 łyżki soku z cytryny
140 g brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, jeśli to jest młody rabarbar to nie ma obieramy go, mieszamy z brązowym cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną, odstawiamy
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę na tartę, najlepiej z wyjmowanym dnem wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki
3. W misce łączymy ze sobą sypkie składniki ciasta, postępujemy jak przy kruchym cieście, czyli pracujemy szybko, dodajemy masło i rozcieramy je na okruchy, łącząc z sypkimi składnikami, powstanie nam gruba kruszonka
4. Wykładamy kruszonkę do przygotowanej formy, dociskamy mocno dłonią, dno i brzegi, pozostawiamy ok 1/3 kruszonki w misce
5. Na spód wykładamy rabarbar, następnie pozostałą kruszonkę, wstawiamy do piekarnika na ok 45-50 min, studzimy w formie
Zdjęcie - Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij


Etykietyciastokruche ciastokruszonkaNa zdrowiepłatki owsianerabarbarSłodki Kompromis Cafe

Kategorie przepisów